Sivut

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea (Jennifer E. Smith)





Teoksen nimi: Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea
Kirjoittanut: Jennifer E. Smith
Ilmestymisvuosi: 2012
Suomentanut: Joel Kontro
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 203



"Mitä sinä oikeasti tutkit?"
Oliver nojautuu taaksepäin ja katsoo Hadleya.
"Ensi silmäyksellä rakastumisen tilastollista todennäköisyyttä."


Onko olemassa tähtiin kirjoitettua rakkautta? Sellaista, joka saa kaiken tuntumaan aidolta ja merkitykselliseltä. Onko jokaiselle olemassa se oikea, jonka lähellä maa jalkojen alla pettää. Voiko jonkun katse olla niin naulitseva, että unohtaa paikan ja ajantajun. On, sillä sellaista on todellinen rakkaus, johon Hadley ei osannut uskoa ennen kuin sai itse kokea sen.

Lentokentän väen tungoksessa Hadley tuntee ahtaanpaikankammoa. Hän tuntee sitä myös ajatellessaan seuraavan kahdenkymmenenneljän tunnin ajan tapahtumia, jotka häntä odottavat. Hänellä on edessään matka, jota hän ei olisi halunnut ympyröidä kalenteriinsa. Hän olisi mieluummin kadonnut jonnekin kuin lähtenyt kyseiselle matkalle. Tuntuu vastenmieliseltä esittää onnellista tytärtä, kun isä vie vihille rakastettunsa, joka ei ole äiti. Vanhempien eron jälkeen lähes kaikki on tuntunut yhtä vastenmielisestä. Nyt hän kuitenkin kaiken vihan ja surun keskellä on päättänyt kohdata isänsä ja tämän tulevan puolison. Hadleyn on opittava hyväksymään isän uusi rakkaus elämäänsä ja hänen on ymmärrettävä ettei mennyttä saa en'' takaisin. Äiti ja isä eivät enää palaa yhteen, vaikka Hadley sitä kuinka toivoisi. Heidän tiensä erosivat jo kauan sitten.

Mutta palataan ajassa taaksepäin ennen lentokentän tapahtumia ja loputonta väen paljoutta. Tarkastellaan kysymystä, mitä jos. Nimittäin ilman tätä kysymystä Hadleyn seuraavat 24 tuntia olisivat menneet aivan toisin, kuin ne nyt menivät. Mitä jos Hadley ei olisi jättänyt mekon sovitusta viimeisille minuuteille tai olisi hukannut laturiaan. Jos lentokentällä ei olisi ollut ruuhkaa, hän olisi  ehtinyt sovitulle lennolle. Jos näin kuitenkin olis tapahtunut eikä hänelle olisi tullut viivytyksiä, hän ei olisi  koskaan tavannut Oliveria. Tuota poikaa, jonka kanssa hän jakaa seitsemän tuntia kestävän lennon ja jonka aikana hän voi nojautua tämän olkapäätä vasten unohtaen kaiken edessä olevan. Oliver on myös ainut, joka saa Hadleyn ymmärtämään isänsä tunteet. Oliverin avulla Hadley huomaa, ettei hänellä ole varaa kääntyä ja  menettää yhtä rakkaimmistaan. Hadley ei kuitenkaan heidän keskustelunsa aikana voi ymmärtää, että Oliver tarkoittaa itseään puhuessaan Hadleylle menettämisestä. Pitkään kestäneen lennon jälkeen Hadley kadottaa Oliverin peläten, ettei näe poikaa enää koskaan. Hän on kuitenkin väärässä, sillä tosirakkaus on aina löytävä takaisin.

Kirjan päähenkilö on 17-vuotias lukiolaistyttö Hadley, jonka vanhemmat ovat eronneet. hadleyn isä on muuttanut heidän yhteisestä kodistaan Lontooseen uuden rakkaansa perässä, jonka hän aikoo viedä vihille kesällä. Hadleyn on määrä matkustaa Lontooseen vihkiäisiin ja aloittaa uusi elämä isän kanssa ottaen takaisin heidän menettämänsä yhteisen ajan. Hadleyn ei ole kuitenkaan helppoa kohdata isäänsä kaiken sen jälkeen. Hän on kuitenkin avioeron tullessa ollut se kaikkein vahvin osapuoli, joka on jaksanut uskoa, että äiti kyllä selviää. Luonteeltaan hän onkin tyttö, joka ei halua luovuttaa vaan kohtaa rohkeasti sen mikä hänestä tuntuu oikealta.

Hadleyn elämästä lukijalle avautuu kaikkitietävä hän-kertoja, joka kuvailee Hadleyn maailmaa ja ajatuksia kuin eläisi itse tytön elämää. Jokainen sivu vie lukijan yhä syvemmälle tytön ajatuksiin ja menneisyyteen ja saa lukijan ymmärtämään, miksi Hadleystä on tullut juuri sellainen kuin hän on. Kirjan avulla oppii ymmärtämään,ettei avioero ole koskaan helppo ratkaisu kenellekään. Mutta jossain tapauksessa se on ainut mahdollinen ja avaa samalla kaikille uusia ovia elämässä. Jokaisen on vain löydettävä omat voimavaransa ja nostettava katse ylöspäin.


Oma arvio: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti