Sivut

Norma ( Sofi Oksanen)


Teoksen nimi: Norma
Kirjoittanut: Sofi Oksanen
Ilmestymisvuosi: 2015
Kustantaja: Like 
Sivumäärä: 304Normalla on salaisuus, jota hän on peitellyt koko elämänsä. Salaisuus, jonka myötä hän on oppinut luopumaan normaalista elämästä, kuten miehestä ja lapsista. Se on tehnyt hänen elämästään vaikeaa ja ajoittain jopa ahdistavaa. Toisinaan hän ei oikeastaan edes tiedä kuka hän on tai minne kuuluu. Hänen kohtalonsa on olla syrjitty outolintu, jollaisille ei ole paikkaa maailmassa. 

Norman salaisuus piilee hänen hiuksissaan: ne kasvavat yli metrin vuorokaudessa, ovat erityisen hyvälaatuiset ja reagoivat Norman tunnetilaan. Hiuksillaan hän pystyy aistimaan ihmisten ruokavalion, lääkityksen, pelot ja sisällä piilevät sairaudet. Hiuksia pitää peittää, niitä pitää osata hallita ja ennen kaikkea niiden kanssa pitää oppia elämään. 

Norman äiti on töissä kampaamoalalla. Hän on välittänyt tyttärensä hiuksia kampaamoyrityksen toimintaan ja niistä valmistetut hiustenpidennykset ovat ainoaa laatuaan. Sellaisia, joista jokainen kauneudestaan kiinnostunut nainen on aina unelmoinut. Hiusten alkuperä ei hiusyrityksen omistajille ole kuitenkaan selvillä. Norman äiti nimittäin kertoo niiden tulleen Ukrainasta. Eihän hän koskaan voisi kertoa totuutta. Muuten hänen tyttärestään tulisi pelkkä kaupallisuuden väline ja sitä hän ei missään nimessä halua.

"Jos kaikki menee hyvin, voimme elokuussa keskittyä hyvään ruokaan ja hyvään uneen, hoitoihin ja lepoon. Nostamme maljan tulevaisuudelle, jossa sinä saat kaiken mistä et ole uskaltanut haaveilla. Silloin työni on tehny eikä uuden elämäsi hinta kaduta minua lain. "

Anita Rossin, Norman äidin antama lupaus ei kuitenkaan koskaan käynyt toteen. Ei tullut hyvää ruokaa ja unta, kera voitonmaljan. Tuli vain katkeria kyyneleitä, loputon ymmärtämättömyyden tunne ja kasapäin velkaa. Äiti on kuollut, eikä se ollut vahinko. Norma ei halua ymmärtää äidin tekoa. Hän haluaa uskoa sen olleen jonkun toisen käsissä. Jotain outoa tässä kaikessa kuitenkin on. 

"Laiturilla Hän oli istunut penkille, 
jolle äiti ei ollut istunut. 
Metro oli syöksynyt asemalle saman tien. 
Äiti oli viskannut penkin alle kengät 
ja käsilaukun, 
sitten hän oli ollut poissa. 

Äidin selittämätöntä tekoa selvittäessään Normalle avautuu asioiden todellinen laita. Äiti oli sekaantunut likaiseen peliin ja vaarantanut henkensä. Hän oli jättänyt kertomatta Evasta, jolla oli ollut hiustensa kanssa juuri samanlainen taipumus kuin Normalla. Norma oli katkera, sillä häntä olisi lohduttanut suunnattomasti tieto siitä, että jossain oli tai oli ollut joku, joka kamppaili samojen ongelmien kanssa. Hän ei ollut kuitenkaan koskaan saanut kuulla siitä äidin suusta. Oli myös lukematon määrä muita asioita, jotka Norma sai tietää vasta äidin kuoleman jälkeen.

Nyt Norma on vaikeuksissa. Lamberteille töitä tehnyt Anita oli monet kerrat välittänyt hiuksia yrityksen tarpeisiin. Mutta enää ei ole Anitaa, eikä hiuksia. Jostain yrityksen on niitä kuitenkin saatava ja niinpä Lambertit alkavat hiillostaa Normaa. Salaisuutensa kanssa vaikeuksissa oleva Norma joutuu osaksi rikosten ja petosten sarjaa. Nyt hän tajuaa, miksi äiti halusi pois.

Sofi Oksasen  Norma on kerrassaan hämmentävä teos. Sen kieli puhuu jopa jokseenkin mystisellä tavalla, johon lukijan on ajoittain vaikea päästä kiinni. Teos pureutuu naisten asemaan miesten maailmassa, jossa ainoa irti otettava hyöty on raha. Se kuvaa naisia  kaupallisuuden välineinä, joita saa kohdella miten haluaa, tuntematta sääliä. Teoksen tapahtumat herättävät vihaa, raivoa ja inhoa maailmaan, josta vielä tänäkin päivänä puuttuu tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja toisen kunnioittamista. Vielä meidänkin päivinämme ihmiskauppa jatkaa toimintaansa ja naisten oikeuksia sorretaan, kuten Normankin maailmassa. Kokonaisuutena  Norma on puhutteleva teos, joka pureutuu syvälle ihmismielen kipeimpiin aiheisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti