Sivut

Kuin ruusuilla tanssi (Tiina Lehtineva)

Teoksen nimi: Kuin ruusuilla tanssi
Kirjoittanut: Tiina Lehtineva
Ilmestymisvuosi: 2014
Julkaistu Suomessa: Otavan kirjapaino Oy, Keuruu 2014


Reetta ja Rosa ovat parhaat ystävät. He ovat molemmat uskossa ja käyvät mielellään kololla nuortenilloissa. Rosasta kuitenkin tuntuu, että hän jäisi aina kaiken ulkopuolelle. Reetalla on oma hevonen, poikaystävä, ja hän on suosittu tyttöjen joukossa. Rosa taas on ihan tavallinen tyttö, jota kukaan ei tunnu huomaavan. Ei enää edes Reetta.

Kaikki kuitenkin muuttuu, kun koulun kaunein tyttö, Laura, eräänä päivänä päättääkin kertoa Rosalle suuren salaisuuden. Laura avautuu Rosalle arasta asiasta. Hän nimittäin on raskaana, eikä tiedä mitä tehdä. Rosa on otettu siitä, että Laura päättää kertoa juuri hänelle asiasta. Mikään ei kuitenkaan kestä ikuisesti, sillä Laura päättää kadota. Ehkä hän haluaa pohtia rauhassa päätöstään.

Järkytykseksi kaikki saavat kuulla, että Laura on löydetty kuolleena. teko oli ilmeisimmin itse aiheutettu. Rosa syyttää itseään tapahtuneesta. Reetan kuitenkin lohduttaessa ystävää, Rosa alkaa ymmärtää tosi ystävyyden merkityksen. Rosa löytää myöhemmin tosirakkauden ja oppii arvostamaan itseään. Reetta saa kuulla, että hänen tätinsä on ollut jo vuosia salaa naimisissa. Myös tyttöjen tuttava Eetu paljastaa rankan menneisyytensä.

Kuin ruusuilla tanssi kertoo Rosan näkökulmasta Reetan elämää. Vaikka Reetta on kokenut äidin menetyksen, hän on jatkanut elämää eteen päin. Hänellä on kaikkea: poikaystävä, ihanat huoltajat, oma hevonen ja kaiken kukkraksi kaikki pitävät hänestä. Rosa näkee Reetan elämän vähän kuin ruusilla tanssin. Kaikki on itsestään selvää ja helppoa, toisin kuin Rosalla.

Teoksen aihe käsittelee nuoruutta ja sen tuomia haasteita elämässä. Teos haastaa meitä löytämään itsemme arvokkaina ja ainutlaatuisina yksilöinä. Vastoinkäymisistäkin selvitään, vaikka ne olisivat kuinka suuria. Kun lähellä on rakkaita ihmisiä luomassa tukea ja turvaa, ei kaikkea tarvitse kantaa yksin.

Miljöö ja tapahtumat pyörivät pääasiassa kodin  ja koulun välillä. Muina tapahtumapaikkoina mainitaan nuorten tapaamispaikka kolo, sekä hevostallit. Kertoja on kaikki tietävä hän-kertoja, joa kertoo tapahtumia sekä Rosan, että Reetan näkökulmasta. Rosan ja Reetan lisäksi kirjassa elävät Reetan poikaystävä Aapo, tyttöjen vanhemmat sekä ystäviä, tallilla käyviä nuoria sekä muita yksittäisiesti mainittuja henkilöitä.

Kerronta on hyvin selkeää ja melko rauhallista. Tapahtumat kerrotaan selkeästi, ja henkilöiden tunteita kuvaillaan kauniilla tavalla. Teos porautuu tunteisiin ja saa miettimään omaa nuoruutta ja valintoja. Kaikki ei kuitenkaan ole aina niin kuin ruusuilla tanssi.

Kirjan alussa mainitaan muutama itselleni mieleen jäänyt lause:

Eetulle
Anteeksi, että sait aina turpaan.

Pettyneille ja rikkinäisille
Luotetaan siihen, että huominen kantaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti