Sivut

Vaihdokas (Elena Mady)


Teoksen nimi: Vaihdokas
Kirjoittanut: Elena Mady
Ilmestymisvuosi: 2015
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 379"Onko elämä elämisen arvoista, jos kukaan ei näe sinua, et edes sinä itse?


Miltä tuntuisi elää jonkun toisen elämää tietämättä hänestä juuri mitään? Olisiko normamätäalia astella päivästä toiseen kantaen vierasta kehoa? Usein haaveilemme, kunpa voisimme olla kuin joku toinen, jota ihailemme suunnattomasti. Totuus on kuitenkin toinen. Vieraan kehossa ei ole helppoa elää. On otettava vastuu toisen elämästä, kannettava vierasta kehoa kuin se olisi oma ja olla sinut uuden minänsä kanssa. 

Tällaiseen vastuuseen joutuu hyppääjä, nuori nainen, joka eräänä päivänä herää Alex Winterin kehossa. Hän on eräänlainen vaihdokas, joka on tottunut elämän lyhykäisyyteen ja menetykseen. Alkujärkytyksestä toivuttuaan hänelle käy ilmi perhettä koetellut tragedia, jonka seurauksena Alex on menettänyt vanhempansa. Tuntematta ketään hän sukeltaa uuteen elämäänsä, joka on täynnä surua ja kaipuuta, vastaamattomia kysymyksiä sekä salaperäisiä ja toisiaan seuraavia murhastrategioita. 

Alexin kehon omistava tyttö saa huomata, ettei kehen tahansa voi luottaa. Petetyt lupaukset ja valheet varjostavat hänen elämäänsä tavalla tai toisella, ja mielessä pyörii ajatus siitä, pitäisikö jättää tämä kaikki ja hypätä. Juuri kun elämä on käymässä sietämättömäksi saa Alex toivon kipinän elämänsä ensimmäisistä ystävyyden- ja rakkaudenhetkistä. Hän puntaroi elämänsä merkitystä ja sitä, mitä hän tulisi kaipaamaan, jos nyt lähtisi. Pystyykö hän antamaan anteeksi itselleen ja Alexille ja luottamaan, että elämä kantaa?

Elena Madyn teos Vaihdokas on kutkuttava trilleri täynnä fantasiaa, rakkautta ja salapoliisidekkareiden tunnelmaa. Koukuttava lukukokemus tarjoaa mahdollisuuden yllättyä yhä uudelleen toinen toistaan ihmeellisemmistä juonenkäänteistä. Päähenkilö Alexin kohtalo on olla maailman ulkopuolella leijaileva aave ja yhteiskunnan kummajainen. Erilaisuudellaan hän saa kuitenkin aikaan jotain merkittävää, Hän nimittäin koskettaa montaa ihmistä aidolla ja ehdottomalla rakkaudellaan. Vaikeuksista ja uskonpuutteesta huolimatta hän välittää ympärilleen valoa ja eräänlaista toivoa. Kirjan lukiessaan ymmärtää erilaisuuden, oli sitten kyse mistä tahansa, olevan rikkaus. 

Teos sijoittuu Helsingin lähistöllä olevaan Vaitiolan kylään, jossa Alex vanhempiensa menehdyttyä asuu tätinsä kanssa. Alexin vanhemmat olivat rikkaita huippuyrittäjiä ja jättivät tyttärelleen jälkeensä melkoisen omaisuuden. Hulppeiden puitteiden keskellä Alex kuitenkin tuntee itsensä yksinäiseksi ja käsittää ettei raha ole kaikki kaikessa. Tarinan kertojana hän on arvoituksellinen ja salaperäinen, mutta samalla todenmukainen ja aito. Teoksen jakautuessa kolmeen osaan: vaihdokas, murja ja hyppääjä, se luo ikään kuin kolme tarinaa, jotka toimivat toistensa jatkumona. Sivujen väliin mahtuu myös laulun säkeitä, jotka on kirjoitettu Alexin elämään viitaten. Ne kokoavat tarinan kauniisti yhteen. 

Omana lukukokemuksenani kirja oli parhaimpia pitkään aikaan lukemiani. Olisin voinut kahmia sitä vain lisää ja lisää. Lukemiseen vierähti kuitenkin aikaa lukion, autokoulun ja muiden tehtävien hoitamisen takia. Kirjavinkkarin suosittelema teos oli lukemisen arvioinen kokemus, jonka tulen muistamaan vielä pitkään.


Suurin on rakkaus, sanotaan. Ainoa ja tärkein. 
Ehkä he tietävät jotain, he jotka näin sanovat.
 Ilman rakkautta en joka tapauksessa halunnut elää, ja nyt minun ei tarvinnut. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti