Sivut

Väristys (Maggie Stiefvater)Teoksen nimi: Väristys
Kirjoittanut: Maggie Stiefvater
Ilmestymisvuosi: 2009
Suomentanut: Laura Honkasalo
Julkaistu Suomessa: WS Bookwell Oy, Juva 2010


Magie Stiefvaterin kirjoittama Väristys on avausosa jännittävälle trilogialle. Kirja johdattelee lukijan Minnesotan osavaltioon, jossa lukiolaistyttö Grace asuu aavistamattaan keskellä ihmissusien maailmaa. Hän on jo pienestä seurannut kotinsa laidalla olevassa metsässä asustavia susia. Kun eräänä talvena hän joutuu liian lähelle totuutta, kaikki muuttu. Sudet käyvät liian lähellä, eikä Grace pysty puolustautumaan. Hän saa pureman, jonka pitäisi muuttaa hänet ihmissusien kaltaiseksi, osaksi laumaa. Mutta miksi niin ei käy? Ja miksi eräs keltasilmäinen yksilö pelasti hänet, eikä totellut laumaa? Tämän kirjan monikirjavat tapahtumat vievät lukijan keskelle sadunhohtoista rakkaustarinaa.

Kirjan nimi herätti itsessäni heti kirjaston hyllyllä kiinnostuksen. Kuin jotain haurasta ja hetkessä haihtuvaa. Ja sellainenhan kirja tavallaan oli. Gracen oma susipoika Sam, joka pakkasten tullessa piiloutuu turkkinsa alle, mutta kesän tullessa tulee taas esiin. Asiat eivät kuitenkaan ole niin yksinkertaisia, sillä ihmissusille on annettu tietty aika muutokseen. Muutokseen, jonka jälkeen paluuta ihmisruumiiseen ei olisi enää koskaan. Gracen ja Samin yhteinen aika onkin kuin väristys, joka on vain ohi kiitävä hetki. kun talven ensimmäinen väristys pakkasten tullessa lankeaa maan ylle, ei Samia enää ole.

Kaiken rakkauden ja haihtuvien hetkien ohella kaikki ei ole aivan kunnossa. Koulun penkiltä ikuisesti poistunut Jack paljastuu susien tappamaksi. Myöhemmin hän kuitenkin ilmestyy useamman kerran siskolleen Isabelille, joka luulee tämän kuolleen. Mukaan mahtuu myös Gracen ystävä Olivia, joka tarjoaa seuraa Jackille, tämän etsiessä parannuskeinoa takaisin ihmiseksi. Myöhemmin myös Olivian kohtaloksi koituu suden ruumis, eikä Grace tiedä kuinka kauan on enää aikaa Samin kanssa.

Kirja kuljettaa tarinaa eteen päin herkällä ja taianomaisella kielellään. Teoksen kertojina toimivat vuoroin Grace ja vuoroin Sam. Lopun herkkä haikeus ja luopuminen ovat mielestäni kirjan herkin ja haavoittuvaisin kohta. Kkonaisuutena kirja on mukaansa tempaava ja juoni on hyvin joukutteleva. Miljöö kulkee lähimetsän halki kouluun ja lähikaupunkiin. Kirja on hyvin luonnonläheinen, sillä luonto on isossa osassa tarinan kulkua. Vajaan vuoden kestävät tapahtumat houkuttelevat juonenkäänteillään lukijaa loppuun asti.

Tämä kirja herätti minulle innostuksen lukea jatko-osatkin. Voin suositella tätä kaikille, jotka jaksavat lukea vähän pidempiä kirjoja, sillä sivuja kirjassa oli 368. Kirjassa oli myös runon pätkiä, jotka kevensivät mukavasti välillä. Väristys on kirja täynnä rakkautta, kaipuuta ja ennen kaikkea ikimuistoisi hetkiä.


....jäät itse selvittämään elämäsi,
kypsymään yksin, arka jättiläinen,
niin että vuoroin olet kivi jäinen
ja vuoroin tähti loistaa sisälläsi.

                   ( Väristys, Maggie Stiefvater)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti