Sivut

Merkitty (P.C Cast & Kristin Cast)Teoksen nimi: Merkitty
Kirjoittanut: P.C Cast ja Kristin Cast
Ilmestymisvuosi:  2007 (englanniksi), 2010 (suomeksi)
Suomentanut:  Annika Eräpuro
Kustantaja; Otava
Sarja: Yön talo

  Merkitty on aloitusteos Yön talo -sarjalle, jonka osat ovat yhteistuumin kirjoittaneet yhdysvaltalaiset äiti ja tytär Cast. Tämä 12-osainen vampyyrisarja kuuluu nuorten fantasiakirjallisuuden osioon. Kirja on hyvin kiehtova ja mukaansatempaava.

Nuoren opiskelityttären, Zoey, elämä muuttuu radikaalisti, kun hänet eräänä päivänä päätetään merkitä. Zoey on jo pitkän aikaa kellunut niin sanotusti tyhjässä. Elämä alkoi halkeilla jo silloin, kun hänen vanhempiensa eron jälkeen äiti löysi uuden miehen. Zoeysta tuntui, ettei  äiti enää välittänyt hänestä, puhumattakaan uudesta isäpuolesta. Otsaan tatuoitu merkki muuttaa Zoeyn elämän.  

Vanhempien raivo ja järkyttynyt mieli eivät paranna tilannetta yhteen, joten Zoey päättää lähteä rakkaan isoäitinsä luokse. Isoäidin hellät sanat saavat Zoeyn heräämään, Jostain aivan muualta kuin tämän kotoa. Siitä hetkestä lähtien hän kuuluu yön talon joukkoon ja on osa isompaa vampyyriyhteisöä. Uusi elämä ja kehon muutokset on aluksi vaikea hyväksyä, mutta kämppäkaverin ja muiden uusien ystävien tuki saavat hänet ymmärtämään, että hän kuuluu nyt heidän joukkoonsa. Oppitunnit vaihtuvat silmissä ja jokainen niistä kiehtoo Zoeyta omalla tavallaan.   Samana iltana hän saa osallistua elämänsä ensimmäiseen vampyyrienrituaaliin kuun juhlassa. Tilaisuuden aikana Zoeyn ympäri kiertää valtava tunteiden ja aistien vuoristorata. Ylipapitar Neferetin tehdessä viiden elementin (vesi, tuli,maa,ilma ja henki) rituaalia Zoey huomaa saaneensa jumalatar Nyksiltä lahjan viiden elementin hallintaan. Jotain erityistä hänessä on, sillä kaikista muista poiketen hänen merkkinsä otsassa on tavalliseen tulokkaaseen verrattuna erityisen hehkuva. Tämän seurauksena hän saakin niskoilleen kipeitä katseita ja kateutta. 

Pimeyden tyttäret, Erik Night, sekä Zoeyn ex-poikaystävä ja paras ystävä sekoittavat pakan täydellisesti ja lopulta Zoeyn harteilla onkin yhden ihmisen henkiin jääminen. Selviääkö Zoey muutoksesta vampyyriksi ja pystyykö hän taistelemaan pimeyden henkiä vastaan? Se selviää vain lukemalla kirjan. 

Itse pidin tarinan kulusta erittäin paljon, sillä ei tullut hetkeäkään jolloin olisin ollut tylsistynyt. Kirja piti lukijan niin sanotusti "nälkäisenä". Kirjan päähenkilö Zoey kuvataan 16-vuotiaana, tummatukkaisena ja ruskeasilmäisenä tyttönä, jonka sukujuuren ovat eräältä intiaaniheimolta. Luonteeltaan Zoey vaikuttaa varovaiselta ja harkitsevalta, mutta lopulta heittäytyvältä ja lämminsydämiseltä nuorelta. 

Kirja on täynnä rakkautta, vihaa, pelkoa ja ennen kaikkea taikuutta. Miljöö johdattelee lukijan vampyyrien kaupunginosaan, ihmiselämän varjoon. Kuitenkin raja on hyvin hauras ja haavoittuva ja kun se ylittää, voi tapahtua mitä vaan. Kertojana toimii kaikkitietävä minä-kertoja, Zoey, joka kertoo yksityiskohdat upealla ja mieltä hivelevällä tavalla. Teos ei jätä kylmäksi, vaan osuu kaikista arimpiin kohtiin, kuten haavoittuvuuteen ja muutokseen. Niitähän me ihmiset pelkäämme tässä elämässä aika usein. Mutta kun on lukenut kirjan on ainakin hetken hieman vahvempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti