Sivut

Outolintu (Veronica Roth)


Teoksen nimi: Outolintu (Divergent)(trilogian 1.osa)
Kirjoittanut: Veronica Roth
Ilmestymisvuosi: 2011 (englanniksi) 2014 (suomeksi)
Suomentanut: Outi Järvinen
Kustantaja: Otava
Sarja: Outolintu
Sivumäärä: 363


Maailma on muuttunut sodan myötä ja yhteiskunta jakuatunut viiteen yhteisöön: epäitsekkäät vaatimattomat, rauhaa rakastavat sopuisat, totuutta arvostavat rehdit, uhkarohkeat uskaliaat ja tietoa arvostavat terävät. Joka vuosi joukko nuoria päätyy valintakokeeseen selvittämään vahvuutensa. Valinta ei kuitenkaan riipu vain kokeesta, sillä lopulta päätöksen teet sinä itse, 

Vaatimattomissa koko lapsuutensa elänyt Tris on tullut siihen pisteeseen, että koko loppuelämään vaikuttava päätös on aika tehdä. Valintakokeiden tulokset eivät kuitenkaan ole aivan yksiselitteiset ja Tris joutuu vaikean valinnan eteen. Valitako rakastava perhe vai seurata sydäntään tuntemattomaan? Lopulta Tris päättää olla rohkea ja tehdä uskaliaan päätöksen.

"Vaatii valtavasti epäitsekkyyttä valita Vaatimaton ja valtavasti rohkeutta valita Uskalias. Ehkä pelkkä valinta osoittaa että kuulun siihen osastoon jonka valitsen. Huomenna nuo kaksi ominaisuutta taistelevat sisälläni, ja vain toinen voi voittaa."

Kirjan merkittävimpänä henkilönä esiintyvä Beatrice eli Tris on 16-vuotias Vaatimattomien kasvatti. Hänen perheensä on aina pyrkinyt laittamaan muut itsensä etusijalle. Vasta viimeisenä, jos sittenkään, tulee ajatella itsensä parasta. Mutta onko Tris valmis elämään koko loppuelämänsä muiden hyväksi ajattelematta omaa parastaan? Suuntaa antavan taipumustestin jälkeen Trisin valinta ei olekaan enää niin yksiselitteinen kuin hän uskalsi olettaa. Hän osoittautuu divergentiksi, joka ei kuuluu mihinkään osastoon vaan omaa kykyjä usealta osastolta. Hänen pitää soluttautua jonkin osaston jäseneksi tai muuten hän joutuu kurjimpaan sijaan koko kaupungissa, nimittäin osattomaksi. Luonteeltaan Tris on rohkea ja määrätietoinne nuori nainen, joka haluaa saavuttaa elämässään jotain merkityksellistä,

Kirjan toinen tärkeä henkilö on Trisin uuden osaston kouluttaja Neljä. Hän on hyvin salaperäinen, eikä juuri puhu omasta elämästään, kuten menneisyydestään. Trisillä ja Neljällä tuntuu kuitenkin alusta asti olevan jonkinlainen luottamus toisiinsa. He kohtaavat yhdessä pahimmat pelkonsa ja tukevat toisia heikkoina hetkinä. Lopulta Trisille paljastuu Neljän menneisyys ja asia joka heitä yhdistää merkittävällä tavalla. 

Kirjan miljöö kulkee sodan runtelemassa kaupungissa. Kaupungin laitoja ympäröi turva-aidoitus, jonka toisella puolella olevasta maailmasta suurimmalla osalla asukkaista ei ole mitään käsitystä. Uskaliaiden tehtävä on suojella kaupunkia tältä tuntemattomalta ja arvaamattomalta maailmalta. Kaupunkin asuinalueet on jaettu osastojen välein ja jokaisella osastolla on tietty osa kaupungista, jossa he elävät ja tekevät työtänsä. Kaupunginosan miljöö riippuu paljon siitä mille osastolle se kuuluu. Osattomien alue on luonnollisesti kaikista rappeutuneimmassa ja karuimmassa kunnossa.Kirjan kertojana toimii päähenkilö Tris, joka kuvailee omaa elämäänsä aidosti ja vilpittömästi. Hän kertoo tarinaansa jättämättä mitään piiloon tai kaunistelematta. Kirjan tunnelma vaihtelee jännittyneestä ja uhkaavasta tunnelmasta herkkiin ja rakkautta täynnä oleviin hetkiin. Tarina etenee lukijalle miellyttävällä nopeudella, jonka aikana ehtii sisäistämään kaiken lukemansa. Vain muutamassa kohdassa tuntui siltä ettei juoni oikein etene. Lopulta kirja oli miellyttävää luettavaa ja genreltään vaihtelua minun makuuni. Suosittelen lämpimästi tarttua tähän kirjaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti