Sivut

Valinta #1 (Kiera Cass)


Teoksen nimi: Valinta
Kirjoittanut: Kiera Cass
Ilmestymisvuosi: 2012 (englanniksi), 2016 (suomeksi)
Suomentanut: Laura Haavisto
Kustantaja: Pen&Paper
Sarja: Valinta (The Selection)
Sivumäärä: 340"Kun kirje saapui postissa, äiti oli haltioissaan. Hän päätti jo etukäteen, että kaikki vaikeutemme hellittäiisivät,haihtuisivat ikiajoiksi. Ainoa pikku ongelma hänen suurenmoisessa suunnitelmassaan olin minä. En pitänyt itseäni erityisen tottelemattomana tyttärenä, mutta tässä meni minun rajani.

En halunnut kuninkaalliseksi.Enkä halunnut ykköseksi. En halunnut edes yrittää.-"

Näin hyvin alkaa America Singerin tarina, alemman luokan punatukkaisen tytön, joka rakastaa musiikkia yli kaiken. Eikä mikään olisi hänestä niin kamalaa kuin joutua ylempalttisen hienostelun ja salamavalojen kohteeksi. Näin kuitenkin käy. eikä elämä sittenkään ole hassumpaa.

America saa kirjeen suoraan kuninkaanlinnasta. Siinä ilmoitetaan, että kuningasparin rakas poika on täyttänyt täysi-ikäisyyden kynnyksen ja etsii itselleen puolisoa. American äiti on innoissaan, sillä valintakilpailuun osallistuneiden ja heistä jatkoon päässeiden perheille lähetetään rahallista korvausta, jota Singerien perhe kipeästi kaipaisi. America on siis heidän mahdollisuutensa, mutta asia on itse tytön näkökulmasta on pikemminkin taakka ja kohtuuton vaatimus. Hän ei haluaisi luopua perheestään ja salaisesta poikaystävästään, josta hän ei ole kertonut edes vanhemmilleen. Hän ei myöskään koe itseään varsinaiseksi prinsessa-aineeksi, joka edustaisi päivät pitkät kuningaskuntaa raskaissa mekoissa ja horjuvissa korkokengissä.

Lopulta asiat etenevät kuitenkin siihen suuntaan, että America kokee osallistumisen yhtenä vaihtoehtona. Perheen huono taloustilanne, poikaystävän kanssa eroaminen ja ikään kuin tyhjän päällä seisominen saavat hänet täyttämään osalllistumiskaavakkeet. Ja ennen kuin hän huomaakaan on kotiin lähetetty vastaus, jossa kerrotaan American olevan yksi 35:stä valitusta neidosta, jotka pääsevät asumaan ihka oikeaan kuninkaanlinnaan kilpailun ajaksi.

American on aluksi vaikea tottua kaikkeen mitä prinssin valtakunnassa tapahtuu ja miten asioihin suhtaudutaan, mutta onneksi hänellä on maailman ihanimmat kamarineidot, joiden kanssa hän voi jakaa lähes kaiken. Heistä tuleekin prinssin lisäksi American läheisimmät ihmiset linnassa. Tutustuessaan prinssiin America saa karistaa ennakkoluulonsa, sillä tämä nuori mies on aivan muuta kuin America osasi kuvitella, Komea herrasmies, jolle America voi kertoa kipeimmätkin salaisuutensa tuleekin olemaan Americalle rakas ihminen. Prinssin ja American välien lämmetessä tytön ex-poikaystävä päätyy kuitenkin sotkemaan kuviot. Prinssin ja American välillä on kuitenkin jotain, mitä kukaan ei voi enää rikkoa saatikka korvata.

"-Hän piti kädellään kasvojani kohti omiaan, laski huulensa vasten huuliani ja antoi minulle  kevyistä kevyimmän suudelman, kuin kuiskauksen.-"

Voisiko America jättää entisen elämänsä taakseen ja rakastua uudelleen? Pystyisikö hän sopeutumaan valtavaan suosioon ja arvokkuuteen? Entä olisiko hän valmis antamaan tunteillensa tilaa?

"-Olisinko valmis elämään elämää, jollaista en ollut koskaan halunnut? Olisinko valmis seuraamaan vierestä, kun hän ystävällisesti tapaili muita varmistaakseen, ettei ollut tekemässä virhettä? Olisinko minä valmis ottamaan vastaan ne velvollisuudet, jotka hänellä prinssinä oli? Olisinko valmis rakastamaan häntä?"

Tämä teos oli yksi parhaista pitkään aikaan lukemistani kirjoista. Tarinassa on jotain niin aitoa ja taianomaista, että se saa lukijankin uskomaan unelmiinsa kaikkien vaikuksien keskellä. Ihailen American päättäväistä ja rohkeaa luonnetta, jonka avulla hän pääsee vielä pitkälle. Kunhan hän vain antaa tunteillensa tilaa ja aikaa hän voi lyötää onnensa oman prinssinsä luota.

Kirja luo lukijalle toivoa ja luottamusta uskoa unelmiinsa ja parempaan tulevaan. Vaikka menneisyytesi olisi mikä tahansa, voit omilla valinnoillasi muuttaa tulevaa ja tehdä siitä paremman. Vaaditaan vain ripaus uskoa ja rohkeutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti