Sivut

Kesytön (Elina Rouhiainen) Susiraja 1


Teoksen nimi: Susiraja
Kirjoittanut: Elina Rouhiainen
Ilmestymisvuosi: 2012
Kustantaja: Tammi 
Sarja: Susiraja


Se päivä oli kaunis. Heinäkuun ensimmäinen keskiviikko ja samalla koko kesän ensimmäinen hellepäivä.  Olin viidennessä kerroksessa sijaitsevan asuntomme parvekkeella maalaamassa viimeisintä projektiani, öljyvärityötä talojen katoista. Olin aina pitänyt siitä, miltä Helsinki näytti, ja keittiön ikkunasta näkyvät Kallioon katot olivat olleet osa aamuani niin kauan kuin muistin.

Aurinko paistoi niin, että hiki valui niskaani pitkin. Se ei haitannut, päinvastoin. Rakastin hellettä. Vieläkin enemmän rakastin valoa, joka sai värit loistamaan. Kesällä maalaamani työt olivat aina aivan erilaisia kuin talveella tekemäni.

Ovikello soi."

Se hetki tuli muuttamaan Raisan elämän. Paluuta menneeseen ei ollut, kuten ei  myöskään äitiä. Kuinka pienestä ihmisen elämä joskun onkaan kiinni? Raisa, jos joku tiesi sen varsin hyvin. 

Muutto Hukkavaaraan tapahtui varsin nopeasti onnettomuuden jälkeen. Oli aloitettava aivan alusta. Kaikki oli uutta ja pelottavaa. Äidin mainitsematta jättämä veli, uusi koulu, Muutto pääkaupungista keskelle metsäistä Suomea ja kyläläisten omituinen salaisuus saivat Raisan tuntemaan itsensä näkymättömäksi, Kyläläisten tiiviiseen yhteisöön oli vaikea päästä, saati sitten ottaa selvää heidän eriskummallisesta käytöksestään. Kaiken kuitenkin muuttaa poika, jonka kirkaan siniset silmät tunkeutuivat syvällle Raisan mieleen. Tuota katsetta hän ei voi unohtaa. Niin ei voi unohtaa myöskään Mikael, jolla on suunnaton tarve suojella Raisaa, 

Aika Hukkavaarassa kuluu ja Raisa saa tietää totuuden kyläläisistä. Kaikesta huolimatta hän ei voi pysyä erossa Mikaelista. Heidän jokainen yhteinen hetkensä syventää heidän välistään sidettä entisestään. Yhteistä aikaa ni kaikesta huolimatta vaikea saada Mikaelin ex-tyttöystävän Jennin takia. Myöskään Mikaelin isä ei ole kaikista helpoimmasta päästä oleva yksilö ja juuri hänen läsnäolonsa vaikuttaa siihen, miten Raisalle ja Mikaelille lopulta käy. 

Susiraja on koskettava tarina menetyksen pelosta ja yksin jäämisestä, jonka lopulta kuitenkin voittaa kaiken pelastava rakkaus. Nuoren parin välittäminen ja huoli toisesta tulevat aidosti esiin kirjan jokaisella sivulla. Raisan vaikea elämäntilanne herättää lukijassa myötäelämisen tunteita, joiden pohjalta lukijalla herää kysymys: Mikä omassa elämässäni on kaikista tärkeintä ja arvokkainta? Mitä kannattaa vaalia? Itsessäni kirja herätti tunteita ja sai jännityksen vatsanpohjaan. Miten Raisan käy?
Onko mitään enää tehtävissä? Kestääkö rakkaus? Tällaisia kysymyksiä pohdin itseni sisällä kirjaa lukiesssani.

Suomalaiseksi teokseksi tämä oli yllättävän positiivinen lukukokemus, joka sai kiinnostuksen lukemaan jatko-osatkin, Tarina jäi tavallaan kesken, mikä samalla houkuttelee lukijaa tarttumaan seuraavaan osaan ja jatkamaan tarinaa yhdessa Raisan kanssa. Kirjan minäkertoja, Raisa, on monella tapaa hyvin samankaltainen ihminen kuin itse olen. En ole tottunut olemaan esille ja se luokan kirkkain kruunu. Mutta kuten Raisan tarinasta voi todeta, meidän ei tarvitse olla kaikista suosituimpia tyyppejä. Omana itsenämme ja rohkealla mielellä voimme saavuttaa elämässämme mitä vain.

Oma arvio: ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti