Sivut

Reigin pappi (Aino Kallas)


Teoksen nimi: Reigin pappi
Kirjoittanut: Aino Kallas
Ilmestymisvuosi: 1926
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 257 


1600-luvulle sijoittuva novelli Reigin pappi on kertomus Paavali Anteron poika Lempeliuksen elämästä kaikkine iloineen ja suruineen. Hänen elämänsä ei ole mitenkään helpoimmasta päästä, sillä hän kohtaa tuona maanpäällisen elonsa aikana monta vastoinkäymistä ja pettymystä. Kirkkoherran poikana hän jatkaa isänsä perinnettä ja kouluttautuu kirkollisiin tehtäviin. Vielä ollessaan nuori hän saa kutsun Viroon Tuomikoulun collega`n virkaan.

"Tapahtui sitten, koska juuri olin papiksi vihitty, että sain kutsun Tallinnan kaupunkiin Tuomiokoulun collega´n viran päälle. "

Ollessaan virrassan Tallinnassa hän rakastuu nuoreen ja kauniiseen Catharina Wyckeniin, menee tämän neidon kanssa naimisiin ja saa lapsia. Kauaa ei tuota onnea heille kuitenkaan suoda, sillä pian otetaan nuo lapset heiltä pois heidän menehtyessään. Eikä tämä ole vielä kylliksi, vaan menettää Paavali myös virkansa syytettynä oppilaan kuolemantuottamuksesta. Hänet ja hänen vaimonsa Catharina lähetetään kauas syrjäiselle Hiidenmaalle, Reigin pappilaan, jossa hän muuttuu vaatimattomaksi ja omiin oloihinsa vetäytyväksi. Tämä ei ole Catharinan mieleen ja hän alkaa vierastamaan miestään.

" Niin siis tapahtui, että minä jouduin Reigiin yhdessä vaimoni Catharinan kanssa, että täytettäisiin, mitä Jumala tutkimattomassa neuvossansa oli päättänyt." 

" Niin minun vaimoni Catharina rupesi ruokimaan sielussansa ikävätä, joka on kaiken synnin allku ja juuri, vaikka se ei olisi aluksi sinapin siementä isompi. Mitä ikänä hn silmin näki elikkä korvin kuuli, oli vain niinkuin lisää särvintä kaipaukselle hänen rinnassansa, ja hän ruokki sitä hartaasti niinkuin elättikäärmettä kynnyksen alla. Mutta se isosi lakkaamatta eikä saanut kylläksensä."

Ajan kuluessa pappilaan saapuu nuori Jonas Nicholaus Kempen, joka saa Catharinan syttymään aivan uudella tavalla. Paavalin huomatessa heidän välisensä kipinä, alkaa entistäkin dramaattisempi ajanjakso hänen elämässsään. Lopulta tämän parin välinen suhde koituu hänen kohtalokseen.

Reigin pappi on historiallinen kertomus, jossa tulee vahvasti esille entisajan suomalainen murre kaikkine sävyineen. Tekstin kielestä löytyy myös viittauksia latinankieleen. Kertojana toimii itse Reigin pappi, joka kertoo elämästä miehen näkökulmasta. Kertojan arvomaailma pohjautuu uskonnollisuuteen, joka tulee vahvasti esille tekstin myötä. Kertoja kamppailee vihan ja rakkauden välillä ja teoksessa onkin vahvasti esille juuri kyseinen viha-rakkaus suhde. Kokonaisuutena novelli on kiehtova takauma entisaikaan sekä sen ajan arvomaailmaan ja kultturiin. Kallas kuvaa osuvasti tuon ajan maailmaa ja ihmisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti