Sivut

perjantai 27. tammikuuta 2017

Eliitti #2 (Kiera Cass)


Teoksen nimi: Eliitti
Kirjoittanut: Kiera Cass
Suomentanut: Laura Haavisto
Ilmestymisvuosi: 2013 (englanniksi) 2016 (suomeksi)
Kustantaja: pen&paper
Sivumäärä: 319


"35 tyttöä saapui palatsiin. Vain kuusi on jäljellä."

Taistelu prinssi Maxonin sydämestä kovenee, kun valintaan saapuneista tytöistä on enää vain kuusi jäljellä. Yksi heistä on yhteiskuntaluokan alimmista kasteista syntyisin oleva tunteikas, mutta samalla hyvin määrätietoinen America. Hänen tunteensa Maxonia kohtaan ovat aitoja, mutta samalla hän käy sisällään taistelua siitä, onko hän valmis koko kansan prinsessaksi?

"On käynyt ilmi, että olen todella surkea pysymään erossa sinusta.
Se on erittäin vakava ongelma.

Hymyilin. "Oletko todella yrittänyt?"

Hän teeskenteli miettivänsä. "No,en. Äläkä luule, että aion yrittääkään."

Nauroimme hiljaa pitäen kiinni toisistamme. 
Näinä hetkinä oli helppoa kuvitella, että olisin tässä loppuelämäni."


Maxonin tunteet Americaa kohtaan ovat yhtä aitoja kuin on tosirakkaus. America ei kuitenkaan pysty myöntämään sitä itselleen. Hän on syntynyt elämään epäluulossa ja olemaan varuillaan, jokaisella askeleellaan, jonka hän ottaa. Mutta olisiko hänen aika muuttua itsensä ja Maxonin tähden? Luottamuksen puute ei kuitenkaan ole American ainut ongelma palatsissa. Hänen kanssaan samassa palatsissa vartijan tehtävää suorittaa nimittäin hänen ensirakkautensa, Aspen? Heidän selvittämättä jäänyt eronsa kaivaa American mieltä, eikä hän pysty unohtamaan aikoja tuon turvallisen miehen käsivarsilla. 

Eikä siinä vielä kaikki, nimittäin palatsissa järjestettävät suuret riemujuhlat saavat hyvin karmean päätöksen järkyttäen American mielen pitkäksi aikaa. Maxonin osallisuus tapahtuneeseen ei helpota yhtään jo ennestään kireää tunnelmaa. Linnaan kohdistuneet hyökkäykset kapinallisten taholta vievät yhä enemmän prinssin aikaa tytöiltä. Juuri kun päätöksiä olisi tehtävä, kaikki on epävarmaa. Miehet saavat nyt hetken odottaa, sillä American on annettava aikaa itselleen ja tunteilleen. Ilmoille herää kuitenkin kysymys, kuinka kauan Maxon on enää valmis odottamaan. Tilanne on vaikea, eikä America oikein tiedä, miten toimia kaikkien eduksi. Aina muut etusijalle asettava nuori nainen on joutunut pulaan tämän luonteenpiirteensä kanssa. Kunpa olisi mahdollista palata ajassa taaksepäin hetkeen, jolloin vierellä oli Maxon ja elämä kaikkine iloineen.

Kiera Cassin kirjoittaman Valinta-sarjan toinen osa vie lukijan keskelle vaikeita päätöksiä ja epävarmuutta. Nämä tunteet houkuvat läpi kirjan sen kertojan, American välittäminä. Vaikka edessä on vaikeita aikoja, ei kirjasta puutu rakkautta ja onnenhetkiä. Teoksen vahvat tunneilmaisut pitkin tarinaa ovat lukijalle kuin portti päähenkilön mielenmaisemaan. Taitavan kerronnan lisäksi kirjassa on loistavia juonenkäänteitä ja arvoituksellista tunnelmaa, joka lisää tarvetta lukea aina vain enemmän ja enemmän. Maailmalla menestystä saanut kirjasarja on ainakin omasta mielestäni jokaisen kehun arvoinen.

Sarjan ensimmäiseen osaan pääset kurkaamaan tästä!