Sivut

maanantai 31. lokakuuta 2016

Norma ( Sofi Oksanen)


Teoksen nimi: Norma
Kirjoittanut: Sofi Oksanen
Ilmestymisvuosi: 2015
Kustantaja: Like 
Sivumäärä: 304



Normalla on salaisuus, jota hän on peitellyt koko elämänsä. Salaisuus, jonka myötä hän on oppinut luopumaan normaalista elämästä, kuten miehestä ja lapsista. Se on tehnyt hänen elämästään vaikeaa ja ajoittain jopa ahdistavaa. Toisinaan hän ei oikeastaan edes tiedä kuka hän on tai minne kuuluu. Hänen kohtalonsa on olla syrjitty outolintu, jollaisille ei ole paikkaa maailmassa. 

Norman salaisuus piilee hänen hiuksissaan: ne kasvavat yli metrin vuorokaudessa, ovat erityisen hyvälaatuiset ja reagoivat Norman tunnetilaan. Hiuksillaan hän pystyy aistimaan ihmisten ruokavalion, lääkityksen, pelot ja sisällä piilevät sairaudet. Hiuksia pitää peittää, niitä pitää osata hallita ja ennen kaikkea niiden kanssa pitää oppia elämään. 

Norman äiti on töissä kampaamoalalla. Hän on välittänyt tyttärensä hiuksia kampaamoyrityksen toimintaan ja niistä valmistetut hiustenpidennykset ovat ainoaa laatuaan. Sellaisia, joista jokainen kauneudestaan kiinnostunut nainen on aina unelmoinut. Hiusten alkuperä ei hiusyrityksen omistajille ole kuitenkaan selvillä. Norman äiti nimittäin kertoo niiden tulleen Ukrainasta. Eihän hän koskaan voisi kertoa totuutta. Muuten hänen tyttärestään tulisi pelkkä kaupallisuuden väline ja sitä hän ei missään nimessä halua.

"Jos kaikki menee hyvin, voimme elokuussa keskittyä hyvään ruokaan ja hyvään uneen, hoitoihin ja lepoon. Nostamme maljan tulevaisuudelle, jossa sinä saat kaiken mistä et ole uskaltanut haaveilla. Silloin työni on tehny eikä uuden elämäsi hinta kaduta minua lain. "

Anita Rossin, Norman äidin antama lupaus ei kuitenkaan koskaan käynyt toteen. Ei tullut hyvää ruokaa ja unta, kera voitonmaljan. Tuli vain katkeria kyyneleitä, loputon ymmärtämättömyyden tunne ja kasapäin velkaa. Äiti on kuollut, eikä se ollut vahinko. Norma ei halua ymmärtää äidin tekoa. Hän haluaa uskoa sen olleen jonkun toisen käsissä. Jotain outoa tässä kaikessa kuitenkin on. 

"Laiturilla Hän oli istunut penkille, 
jolle äiti ei ollut istunut. 
Metro oli syöksynyt asemalle saman tien. 
Äiti oli viskannut penkin alle kengät 
ja käsilaukun, 
sitten hän oli ollut poissa. 

Äidin selittämätöntä tekoa selvittäessään Normalle avautuu asioiden todellinen laita. Äiti oli sekaantunut likaiseen peliin ja vaarantanut henkensä. Hän oli jättänyt kertomatta Evasta, jolla oli ollut hiustensa kanssa juuri samanlainen taipumus kuin Normalla. Norma oli katkera, sillä häntä olisi lohduttanut suunnattomasti tieto siitä, että jossain oli tai oli ollut joku, joka kamppaili samojen ongelmien kanssa. Hän ei ollut kuitenkaan koskaan saanut kuulla siitä äidin suusta. Oli myös lukematon määrä muita asioita, jotka Norma sai tietää vasta äidin kuoleman jälkeen.

Nyt Norma on vaikeuksissa. Lamberteille töitä tehnyt Anita oli monet kerrat välittänyt hiuksia yrityksen tarpeisiin. Mutta enää ei ole Anitaa, eikä hiuksia. Jostain yrityksen on niitä kuitenkin saatava ja niinpä Lambertit alkavat hiillostaa Normaa. Salaisuutensa kanssa vaikeuksissa oleva Norma joutuu osaksi rikosten ja petosten sarjaa. Nyt hän tajuaa, miksi äiti halusi pois.

Sofi Oksasen  Norma on kerrassaan hämmentävä teos. Sen kieli puhuu jopa jokseenkin mystisellä tavalla, johon lukijan on ajoittain vaikea päästä kiinni. Teos pureutuu naisten asemaan miesten maailmassa, jossa ainoa irti otettava hyöty on raha. Se kuvaa naisia  kaupallisuuden välineinä, joita saa kohdella miten haluaa, tuntematta sääliä. Teoksen tapahtumat herättävät vihaa, raivoa ja inhoa maailmaan, josta vielä tänäkin päivänä puuttuu tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja toisen kunnioittamista. Vielä meidänkin päivinämme ihmiskauppa jatkaa toimintaansa ja naisten oikeuksia sorretaan, kuten Normankin maailmassa. Kokonaisuutena  Norma on puhutteleva teos, joka pureutuu syvälle ihmismielen kipeimpiin aiheisiin.

maanantai 24. lokakuuta 2016

Langennut enkeli (Becca Fitzpatrick)


Teoksen nimi: Langennut Enkeli
Kirjoittanut: Becca Fitzpatrick
Ilmestymisvuosi: 2009 (englanniksi) 2009 (suomeksi)
Suomentanut: Pirjo Ruti
Kustantaja: Wsoy
Sarja: Langennut enkeli



" Osa minusta halusi juosta hänen luotaan kirkuen: Tulipalo!
Huimapäisempi puoli tunsi houkutusta katsoa,
kuinka lähelle pääsisin leimahtamatta liekkeihin."


Lukiolaistyttö Nora Grey päätyy tumman ja salaperäisen komean Patchin pariksi biologian tunnilla. Noralle ennestään vieras Patch herättää hänessä ristiriitaisia tunteita. Pojan ihmeelliset silmät ja tutkimaton hymy vetävät väistämättä puoleensa, mutta samalla sisällä kalvaa pelko odottamattomasta. Kuka Patch oikein on ja mistä hän on tullut? Entä miksi Norasta tuntuu siltä, että Patch tarkkailisi häntä koko ajan? 

Patchin ilmestyessä Noran elämään, hänelle alkaa tapahtua kummia asioita. Aivan kuin häntä seurattaisiin tai hänelle haluttaisiin jotain pahaa. Noran elämään ilmestyy arvelluttavia ihmisiä ja hän ajautuu erilaisten onnettomuksien vyyhtiin. Onko Patch osallisena tähän kaikkeen? Voiko häneen luottaa vai pitäisikö häntä pelätä? Nora käy sisällään kamppailua ja päättää päästä jäljille Patchin menneisyyteen. Hän astuu kuitenkin liian lähelle, eikä ole enää varma onko kukaan hänen läheisistään turvassa. 

Becca Fitzatricken kirjoittaman fantasiasarjan avausosa Langennut enkeli vie lukijan salaperäisten arvoitusten vyyhtiin. Kirja on upea kokonaisuus jännityksen ja romantiikan yhdistelyä. Miljöönä on aivan tavallinen maailma Mainen kaupungissa yhdysvalloissa, Se, mikä siitä kuitenkin tekee täysin epänormaalia on toinen ulottuvuus, jossa hyvät ja pahat enkelit kamppailevat keskenään saaden ihmismieliä valtaansa. 

Kirjan päähenkilö Nora on Mainessa äitinsä kanssa asuva perheen ainut lapsi. Hänen isänsä kuoltua vuosi sitten hän on tottunut yksinäisyyteen äidin ollessa työmatkoilla. Patchin ilmestyessä hänen elämänsä muuttuu kerta heitolla. Nora ei ole koskaan ennen ihastunut kehenkään, eikä hän ole ylipäätään viettänyt aikaa poikien kanssa. Mutta nyt biologianopettajan parienjako suorastaan vaatii sitä. Tämä on Noralle aivan vieras alue, eikä hän tiedä miten tulisi toimia. 

Patchissa on kirjan hahmona jotain kiehtovaa ja mystistä. mikä ajoi minut kahmimaan kirjaa sivu sivulta lisää. Hänen salaperäinen menneisyytensä ja salaisuuksien paljastuminen yksi kerrallaan luo kirjasta koukuttavan ja mielenkiintoisen lukukokemusen. Aluksi hieman irtonainen palapeli alkoi ratketa pala kerrallaan, mikä oli mielenkiintoista ja kutkuttavaa. 

Fantasiasta ja arvoituksellisesta juonesta pitäville tämä on oivallinen kirja napattavaksi. Itse kun pidän niistä molemmista niin kirja oli onnistunut lukukokemus. Ripaus romantiikkaa oli oiva lisä tarinaan. En malta odottaa miten Noran ja Patchin tarina jatkuu seuraavassa osassa. Mutta sen tiedän, että he tulevat kokemaan ikimuistoisia hetkiä. Olivatpa he sitten yhdessä tai erikseen. 


maanantai 10. lokakuuta 2016

Neljäntienristeys (Tommi Kinnunen)


Teoksen nimi: Neljäntienristeys
Kirjoittanut: Tommi Kinnunen
Ilmestymisvuosi: 2014
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 334




"Talolle, jonka huoneissa asuu monta tarinaa"


Tommi Kinnusen teos Neljäntienristeys kuvaa 1900-luvun aikaista elämää kolmen sukupolven ajalta. Nuori kätilö Maria leimataan heti kylän kummajaiseksi, eikä tilannetta helpota yhtään hänen avioton lapsensa Lahja. Elämä pienessä Kuusamon kylässä ei ole 1900-luvun alussa mitään helppoa ja Maria joutuukin usein muiden silmätikuksi. Itsenäisenä ja perinteisiä tapoja karttavana kylän suurimmassa talossa Lahjan kanssa asuvana yksinhuoltajana hän herättää ihmisissä epäluuloa ja ennakkokäsityksiä. Kätilön työstään arvostusta saanut Maria on työnsä puolesta kuitenkin haluttu vieras.

Marian ainoa lapsi Lahja ei halua seurata äitinsä jalanjälkiä, vaan haaveilee normaalista perhe-elämästä aviomiehen ja lasten kanssa. Oulussa työharjoittelussa ollessaan hän tapaa komean ja huomaavaisen Onnin, joka pian kosiikin Mariaa. Kaiken ollessa poikkeuksellisen normaalia ja hyvää alkaa kuitenkin toinen maailmansota, jonka myötä Onni saa kutsun rintamalle. Naisväki puolestaan lähetetään evakkoon.

Sodan jälkeen elämää ei ole helppoa koota ennalleen raunioksi palaneiden kodin tuhkista ja Onnin traumaattista muistoista, jotka syövät miestä sisältä päin muiden sitä huomaamatta. Uutta kotia rakennetaan, elämää yritetään koota palasista ennalleen ja lapsia kasvattaa oikeudenmukaisuutaan. Tämä ei kuitenkaan ole helppoa Lahjan päätyessä hoitamaan sairasta äitiään sekä tasapainottamaan arkea Onnin kummallisten Oulun matkojen paljastuessa ja lopulta koituessa miehen peruuttamattomaan tekoon.

Neljäntien risteys on teos, joka on jaettu neljään eri osaan ja sen jokaisessa kohdassa vuorollaan Maria, Lahja, Onni ja Kaarina kuvailevat elämän heittelemää ihmistä. Jokainen heistä taistelee vuorollaan oman aikansa ongelmien kanssa. Maria ja Lahja pönkittävät naisten tasa-arvon ja yhtäläisten oikeuksien puolesta miesten ympäröimässä yhteiskunnassa. Onni merkataan lainpetturiksi hänen seksuaalisuutensa nimissä. Tuon ajan yhteiskunta kun määritteli Suomessa homoseksuaalisuuden sairaudeksi, josta oikeanlaisen ammattiavun kanssa voisi parantua. Miehen kohtalokas teko on tuonajan yhteiskunnassa vaiettu salaisuus, josta ei puhuta edes omille jälkipolville. 

Teos on oivallinen kokonaisuus kritisoimaan tuon ajan yhteiskuntaa. Se antaa lukijan oivaltaa kuinka nyt niin tasa-arvoisessa hyvinvointiyhteiskunnassamme ei tarvitse mennä kovinkaan pitkälle taaksepäin löytääkseen karmaisevan totuuden. Totuuden siitä kuinka oli silloin ja kuinka paljon paremmin on nyt. Neljäntienristeys onkin lopulta neljän ihmisen tiet yhdistävä risteys.