Sivut

perjantai 16. syyskuuta 2016

Kapinallinen (Veronica Roth)


Teoksen nimi: Kapinallinen (trilogian 2.osa)
Kirjoittanut: Veronica Roth
Ilmestymisvuosi: 2013 (englanniksi), 2014 (suomeksi)
Suomentanut: Outi Järvinen
Kustantaja: Otava
Sarja: Outolintu 
Sivumäärä: 383




" Meillä on sama suru molemmilla. Meillä on sota sisällämme. Joskus se pitää meidät hengissä, joskus se uhkaa tuhota meidät."

Tris ja hänen ystävänsä ovat joutuneet maanpakoon kaupungin kiristyneen tilanteen vuoksi. Terävä etsii divergenttejä ja ratkaisua heidän lamauttamiseensa. Tris ja hänen poikaystävänsä Tobias kuuluvat tähän vihattujen divergenttien lohkoon, jossa oleminen ei todellakaan ole helpoimmasta päästä, varsinkaan ottaen huomioon kaupungin nykyisen tilanteen. Trisin mieltä painaa vieläkin aiempien päivien tapahtumat, jolloin hänen osastonsa jäsenet olivat simulaation vaikutuksen alaisina tehden harkitsemattomia päätöksiä. Tässän rytäkässä Tris ampui ystävänsä Willin turvatakseen henkensä ja menetti samalla molemmat vanhempansa. Itsekin haavoittunut Tris toipuu pikkuhiljaa vammoistaan, mutta ampumahaava tuntuu umpeutuvat paljon nopeammin kuin mieltä painostava taakka.

" Hän on mielessäni heti kun havahdun. 
Will.
Ennen kuin avaan silmäni, näen taas kun hän kaatuu asvaltille. Kuoleena. 
Minun takiani. "

Tämä syyllisyys varjostaa Trissin elämää, vaikka hän kuinka yrittäisi unohtaa tapahtuneen mielestään. Osastojen välillä kuohuu, eikä kukaan ole turvassa. Uskaliaista osa on pettänyt osastonsa ja liittynyt terävään. Vaatimattomista vain pieni osa on jäänyt henkiin edellisen yhteenoton seurauksena. Triss ja hänen ystävänsä ystävystyvät osattomien kanssa ja alkavat tuntea myötäelämistä tätä yhteiskunnan syrjittyä osaa kohtaan. Osattomat eivät kuulu mihinkään osastoon, vaan ovat kaiken päätöksenteon ja yhteiskunnan ulkopuolelle vedetty joukko huono-osaisimpia ihmisiä. Trissille selviää, että Tobias on salannut häneltä tärkeitä asioita ja parin välinen luottamus onkin kovalla koetuksella. Terävät on jollain tapaa nujerrettava ja tämä tehtävä jääkin juuri uskaliaiden, osattomien ja lopulta myös yhteistyöhön suostuvan sopuisan tehtäväksi. Ihmishengiltä ei tulle tässäkään taistelussa välttymään, mutta olisiko tämän taitelun päättyminen alku uudelle yhtenäisemmälle yhteiskunnalle.

Veronica Rothin maailmalla arvostusta kerännyt Outolintu-sarja on innostava, jännittävä ja romanttinen. kaikkea tätä se on yhdessä. Roth on saanut hienosti poimittua erilaisia tunnetiloja ja näkökulmia kirjoihinsa, Teoksissa ei ole vain yhtä selkeää genreä, vaan siinä on sekoitus kaikkea parasta ripauksella jotain aivan erityistä. Tapa, jolla tapahtumat liukuvat eteenpäin on kiehtova ja mukaansatempaava, eikä jätä ainakaan minua kylmäksi. Odotan innolla mitä sarjan viimeinen osa tuo tullessaan. Tiedän sen olevan hyvä, mutta kuinka hyvä. Se jää nähtäväksi.


sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Reigin pappi (Aino Kallas)


Teoksen nimi: Reigin pappi
Kirjoittanut: Aino Kallas
Ilmestymisvuosi: 1926
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 257 


1600-luvulle sijoittuva novelli Reigin pappi on kertomus Paavali Anteron poika Lempeliuksen elämästä kaikkine iloineen ja suruineen. Hänen elämänsä ei ole mitenkään helpoimmasta päästä, sillä hän kohtaa tuona maanpäällisen elonsa aikana monta vastoinkäymistä ja pettymystä. Kirkkoherran poikana hän jatkaa isänsä perinnettä ja kouluttautuu kirkollisiin tehtäviin. Vielä ollessaan nuori hän saa kutsun Viroon Tuomikoulun collega`n virkaan.

"Tapahtui sitten, koska juuri olin papiksi vihitty, että sain kutsun Tallinnan kaupunkiin Tuomiokoulun collega´n viran päälle. "

Ollessaan virrassan Tallinnassa hän rakastuu nuoreen ja kauniiseen Catharina Wyckeniin, menee tämän neidon kanssa naimisiin ja saa lapsia. Kauaa ei tuota onnea heille kuitenkaan suoda, sillä pian otetaan nuo lapset heiltä pois heidän menehtyessään. Eikä tämä ole vielä kylliksi, vaan menettää Paavali myös virkansa syytettynä oppilaan kuolemantuottamuksesta. Hänet ja hänen vaimonsa Catharina lähetetään kauas syrjäiselle Hiidenmaalle, Reigin pappilaan, jossa hän muuttuu vaatimattomaksi ja omiin oloihinsa vetäytyväksi. Tämä ei ole Catharinan mieleen ja hän alkaa vierastamaan miestään.

" Niin siis tapahtui, että minä jouduin Reigiin yhdessä vaimoni Catharinan kanssa, että täytettäisiin, mitä Jumala tutkimattomassa neuvossansa oli päättänyt." 

" Niin minun vaimoni Catharina rupesi ruokimaan sielussansa ikävätä, joka on kaiken synnin allku ja juuri, vaikka se ei olisi aluksi sinapin siementä isompi. Mitä ikänä hn silmin näki elikkä korvin kuuli, oli vain niinkuin lisää särvintä kaipaukselle hänen rinnassansa, ja hän ruokki sitä hartaasti niinkuin elättikäärmettä kynnyksen alla. Mutta se isosi lakkaamatta eikä saanut kylläksensä."

Ajan kuluessa pappilaan saapuu nuori Jonas Nicholaus Kempen, joka saa Catharinan syttymään aivan uudella tavalla. Paavalin huomatessa heidän välisensä kipinä, alkaa entistäkin dramaattisempi ajanjakso hänen elämässsään. Lopulta tämän parin välinen suhde koituu hänen kohtalokseen.

Reigin pappi on historiallinen kertomus, jossa tulee vahvasti esille entisajan suomalainen murre kaikkine sävyineen. Tekstin kielestä löytyy myös viittauksia latinankieleen. Kertojana toimii itse Reigin pappi, joka kertoo elämästä miehen näkökulmasta. Kertojan arvomaailma pohjautuu uskonnollisuuteen, joka tulee vahvasti esille tekstin myötä. Kertoja kamppailee vihan ja rakkauden välillä ja teoksessa onkin vahvasti esille juuri kyseinen viha-rakkaus suhde. Kokonaisuutena novelli on kiehtova takauma entisaikaan sekä sen ajan arvomaailmaan ja kultturiin. Kallas kuvaa osuvasti tuon ajan maailmaa ja ihmisiä.